Apps voor jongeren met autisme

Een app is een mini programmaatje, dat je op je smartphone, computer of tablet kunt installeren. Bij kinderen met autisme is de interesse in computers en software over het algemeen zeer groot. Je kunt hier veel profijt uit halen, want er zijn apps die scholieren met autisme op meerdere vlakken zeer behulpzaam kunnen zijn.

Studie:

Vreemde talen

Wrts helpt je bij het leren van woorden in vreemde talen. Het wordt niet alleen gebruikt door jongeren met autisme, iedereen heeft er profijt van. Wrts is alleen niet geschikt voor jongeren met dyslexie. Als je geen dyslexie hebt is het een ideaal hulpmiddel om woorden foutloos te leren schrijven en uit te spreken. Lees op de website wrts.nl meer over de mogelijkheden van dit programma. Voor het correct uitspreken van woorden of comlete zinnen in een vreemde taal, kun je gratis handig gebruik maken van www.oddcast.com.

Topografie

Op de website van Topomania kun je op speelse wijze alle landen en plaatsen heel snel uit je hoofd leren. Je kunt er ook je eigen kaarten maken, met precies de plaatsen die je voor je toets moet leren.

Huiswerk

De gratis Studiekring Planner van Studiekring is en digitale huiswerkplanner. Je kunt er je huiswerk invoeren en bewerken, toetsen en taken plannen en cijfers invoeren.

Sociale contacten:

AutThere

Via de gratis app AutThere vind je jongeren met dezelfde interesses. Het is een sociale app voor jongeren met autisme. De app is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met het Autismefonds en mogelijk gemaakt door de Vrienden Loterij. Op de website www.aut-there.nl  lees je wat je met de app zoal kunt doen en hoe je het veilig kunt gebruiken.

Zie voor hulp bij vriendschap, gesprekken en assertiviteit de apps van Coach 2 Care (hieronder).

Coach 2 Care

De ‘schoolcoach’ is een app die jongeren met autisme helpt zelfstandig te werken aan werkstukken en presentaties en alles wat zoal voorbij komt op school. Je krijgt er bijvoorbeeld tips voor de gymles of de pauze. Je kunt kiezen uit vragen, waarbij een geautomatiseerde helpdesk antwoord op geeft. Het is ontwikkeld door deskundigen binnen het Dr. Leo Kannerhuis voor iPhone en iPad. Het kost 0,99 euro om het te downloaden. Het is onderdeel van het Coach2Care project. Er zijn op dezelfde wijze ook digitale coaches beschikbaar die je helpen bij:

  • vriendschap
  • het voeren van gesprekken
  • assertiviteit
  • OV coach (helpt je bij het gebruik maken van het openbaar vervoer)
  • studiecoach (voor studenten in het hoger onderwijs of beroepsonderwijs),

 

ADHD hulp

De gratis ADHD hulp app is ontwikkeld voor jongeren vanaf 12 jaar met ADHD, maar kan ook prima gebruikt worden door iedereen met leerstoornissen of om het organisatievermogen te verbeteren. Je stelt met de app een doel voor de lange termijn in. Het programma motiveert de gebruiker het organisatievermogen te verbeteren. Je hebt ook de mogelijkheid om spraakberichten, foto’s en herinneringen voor individuele taken toe te voegen. Je ontvangt een lijst met taken die moeten worden voltooid binnen een periode. Je kunt de inhoud van die taken aan jezelf mailen.

 

Pictogram apps

AutiPlan

Met AutiPlan maak je eenvoudig dag- en weekplanningen met stappenplannen en pictogrammen. Het biedt overzicht en voorspelbaarheid. De planning kun je uitprinten, maar je kunt hem ook gebruiken op de telefoon, tablet of computer. Er is een gratis basisversie beschikbaar. Voor een uitgebreide versie betaal je in 2016 35 euro per jaar. Website: AutiPlan.nl.

 

Nog veel meer apps

Op de Belgische website apps-autisme.be vind je heel veel informatie over verschillende apps die te gebruiken zijn voor personen met autisme, maar ook voor mensen met andere beperkingen zoals dyslexie en dergelijke.

 

Tips met betrekking tot de apps:

Voor de ouders/verzorgers:

  • De meeste kinderen zijn al gevorderd met betrekking tot het gebruik van het internet en apps. Houd als ouder als het kan wel in de gaten en maak duidelijke afspraken met je kind.
  • Maak met je kind duidelijke afspraken over hoe vaak en hoe lang het per dag gebruik mag maken van de apps.

 

Voor het kind:

  • Wees altijd terughoudend en voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke gegevens.
  • Laat de app altijd eerst even aan je ouders zien voordat je hem download.
  • Klik niet overal zomaar op, voor je het weet heb je een aankoop gedaan.

 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *