Autisme Apps deel 2

Een selectie van autisme apps.

In de relatief zeer korte tijd dat er smartphones en tablets bestaan, zijn er al talloze apps voor deze apparaten ontwikkeld en op de markt gebracht. Dat geldt niet alleen voor apps voor algemeen gebruik, maar zeker ook voor apps die voor specifieke toepassingen zijn ontwikkeld, zoals apps voor gehandicapten. Een belangrijke categorie hiervan is apps voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS).

Intussen is de situatie rond de apps bijna onoverzichtelijk geworden. Voor de iPad alleen al bestaan er meer dan 600 apps en ook voor de andere platforms, zoals Andriod, wordt druk ontwikkeld. Veel apps zijn trouwens beschikbaar voor meerdere besturingssystemen. In dit artikel proberen we een overzicht te maken van de soorten apps gericht op autisme die op de markt zijn.

Grofweg zijn de apps voor mensen met een ASS onder te verdelen in tien categorieën. De eerste drie categorieën zijn zogenoemde AAC-apps. AAC staat voor Augmentative and Alternative Communication. De Nederlandse term hiervoor is Ondersteunende en Alternatieve Communicatie, maar verwarrend genoeg wordt de afkorting van de Engelse term gebruikt. Het is een parapluterm voor alle aandoeningen waarbij op een of andere manier sprake is van een stoornis in de communicatie, hetzij door een lichamelijk defect – in het spraakorgaan, hetzij een stoornis in de hersenen – aangeboren of als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte.

Van iedere categorie geven we wat voorbeelden van apps in andere talen en als het even kan ook in het Nederlands.

1. Knoppen en veelgebruikte zinnen
Deze apps bieden de gebruiker de mogelijkheid pagina’s met knoppen te maken. Elk Plaatje is een knop waarmee een audioclip afgespeeld wordt.
Bijvoorbeeld: Quick Talk AAC, € 13,99 voor iPad en Android. Deze app “geeft een stem aan diegenen die niet zelf kunnen spreken”.

2. Plaatjes selecteren uit categorieën
Met deze apps kan je categorieën plaatjes samenstellen, meestal met geluid. De gebruiker kiest een categorie en daarbinnen een plaatje.
Bijvoorbeeld: Click n’ Talk, € 2,69 voor iPad. Voegt tekst en geluid toe aan plaatjes en biedt de mogelijkheid die in fotoalbums te ordenen.
HelpTalk, gratis voor Android. Deze app combineert plaatjes en tekst en kan automatisch tekst omzetten in geluid.

3. Zinnen maken met plaatjes
Met deze apps kan de gebruiker zelf zinnen samenstellen aan de hand van samenhangende plaatjes uit verschillende categorieën. Bijvoorbeeld: Spubble Lite, gratis voor iPhone en iPod. Vormt zinnen met behulp van plaatjes; 160 voorgeprogrammeerde zinnen.
iToucan Talk, gratis voor Android. Doet hetzelfde, heeft 7000 plaatjes.

4. Geavanceerd
Dit zijn wat geavanceerdere apps die in wezen de functionaliteiten van de andere categorieën combineren.
Bijvoorbeeld: TalkTablet NEO, € 69,99 voor iPad en Avaz For Autism, € 75,- voor Android. De iPad-app maakt gebruik van stemmen in verschillende talen: Engels, Duits, Spaans, Zweeds, Deens, enzovoort. Zelfs Fins is vertegenwoordigd, maar geen Nederlands.
De gratis Niki Talk die voor alle platformen beschikbaar is, voegt bovendien ondersteuning via internet toe en is wél ook in het Nederlands beschikbaar.

5. Planning aan de hand van plaatjes en sociale situaties
Deze apps vormen een beetje een overgang tussen de AAC-apps en de meer geavanceerde apps. Met de plaatjes in deze apps kan de gebruiker schema’s maken voor de planning voor zijn werkzaamheden of van sociale situaties.
Bijvoorbeeld: Work System, € 0,89 voor iPad, iPhone en iPod. Is ook beschikbaar in het Nederlands. Dat geldt ook voor PictogramAgenda voor Android, dat gratis is.

6. Emoties
Deze apps geven beschrijvingen van emoties en plaatjes van gezichtsuitdrukkingen. Hiermee kan de gebruiker onder andere het herkennen van emoties oefenen.
Bijvoorbeeld: Emphatic Android, een gratis Nederlandse app voor Android. Touch and Learn – Emotions is ook gratis en voor alle Appleplatform, maar wel in het Engels.

7. Sociaal gedrag
Deze apps tonen de gebruiker correct of wenselijk sociaal gedrag en vaardigheden. De presentatie is altijd multimediaal.
Bijvoorbeeld: Social Adventures, € 17,99 voor Apple biedt 44 verschillende sociale situaties, waaronder hoe om te gaan met humor. De Android-app Toilet Sequence ASD, € 1,60, komt met aparte versies voor jongens en meisje. Ze laten de gebruiker kennis maken met alle handelingen voor een correct toiletgebruik.

8. Spelletjes
Deze apps zijn bedoeld om er plezier aan te beleven, maar hebben wel een educatieve inslag, vaak ook om de fijne motoriek of het maken van oogcontact te oefenen.
Bijvoorbeeld: Eye Contact Zoo, € 2,39 voor iPhone en iPod is bedoeld om het maken van oogcontact te oefenen. Spot the Difference, € 0,69 is voor Android. De naam zegt het al: zoek de verschillen.

9. Gesproken en geschreven taal
Deze apps helpen bij de taalontwikkeling. Sommige zijn niet meer dan woordkaartjes met geluid, maar andere bieden oefeningen in woordkennis of zelfs het vormen van zinnen. Een subcategorie hiervan zijn de apps die helpen bij spraakproblematiek, zoals uitspraak. Uiteraard is hier de gebruikte taal essentieel.
Bijvoorbeeld: Abilipad, € 15,99 voor iPad dat ook in het Nederlands beschikbaar is. Met Silly Songs, € 3,80 voor Android maken kinderen via liedjes kennis met specifieke uitspraakproblemen. Deze app is in het Engels.

10. Planners en schema’s
De bovenstaande categorieën zijn voornamelijk gericht op kleinere kinderen. Ook voor volwassenen met een ASS zijn er echter allerlei apps die hen helpen met het structureren en vormgeven van hun leven.
Bijvoorbeeld: de OVcoach is een in Nederland ontwikkelde app voor iPad, iPhone en Android waarmee makkelijk de reis met het openbaar vervoer gepland kan worden.
De Studeercoach voor de iPod is onlangs uitgetest door een aantal studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
De gratis Engelstalige studieplanner voor het Appleplatform, inClass, heeft een aantal functies die erg nuttig zijn voor studenten met autisme.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Autisme Apps deel 2

 1. Toni says:

  In de 17 jaar dat ik nu met mijn man getrouwd ben loop ik al net zolang tegen dingen aan met zijn gedrag waarvan ik heel vaak dacht” hier klopt iets niet”. Veelal dacht ik dat hij koppig
  en eigenwijs was en dat veroorzaakte knetterende discussies en ruzies. Er komt autisme in zijn familie voor, ik stelde voor om zichzelf te laten testen, wat hij ook ging doen. Afgelopen Maandag een intakegesprek gehad maar dat was een regelrechte fiasco! Mijn man vertoonde zo veel compensatie gedrag dat ik op een gegeven momement ben weggelopen.
  De dames prikte er helaas niet doorheen,gemiste kans!
  Ik heb hun duideliik gemaakt waar ik maar ook andere tegen aan lopen met mijn man zijn gedrag maar ja,als hij dat zelf niet wil toegeven of aangeven, wasrschijnlijk door schaamte,dan valt er niets te helpen. Zo jammer dat deze 2 jonge dames na 1 gesprek besloten dat relatie therapie waarschijnlijk beter zou zijn. Nou…die hebben we en ook daar lopen we vast door compensatie gedrag. Het zou zo fijn zijn geweest als er wat meer tijd ingestopt werd. We hebben een half jaar!!! moeten wachten op de intake,ik ben dan ook zeer teleurgesteld.

 2. Marilou says:

  Beste Toni,
  Hoe herkenbaar wat je schrijft! Anderen geloven je niet. Ben jij niet degene die de problemen maakt???
  Want je man is toch lief, luistert, reageert ‘normaal’. Hij doet zo zijn best voor jou…En nooit vind je het goed…
  Bij het herkennen van autisme bij mijn partner (na meer dan 20 jaar samen) zag ik ook zijn kopieergedrag duidelijker. En het begon me enorm te storen. Want niemand in de buitenwereld zag hoe hij werkelijk was. Terwijl hij vooral nadeed en uitvoerde wat ik deed in sociale contexten. Hij had al die jaren veel van me geleerd! Dat zei hij ook in de relatietherapie. En ik vond me zo cru en koud omdat ik geen voorbeelden kon aandragen waarbij ik hem dankbaar was.
  (Ik wist toen nog niet dat hij autistisch was. Ontdekte het wel in die periode. En de relatietherapeut vond toen dat ik wel heel snel was met etiketjes kleven. Dat het ‘mode’ was om een man autistisch te vinden. En dat als het zo zou zijn, dat toch los stond van mijn relatie met hem!)
  Ik ben nu aan het scheiden. Het doet me enorm goed om uit die relatie te stappen. Ook al is het niet fijn voor de kinderen. toch ben ik ervan overtuigd dat ze een betere mama krijgen. Het is alsof mijn ‘eigenheid’ terug geactiveerd wordt. Ik begin terug te voelen wat ik zelf graag wil.
  Ik wens je een duidelijke weg naar wat jij zelf nodig hebt om gelukkig(er) te worden. Je hoeft daarvoor je man niet mee te slepen. Je hoeft daarvoor ook niet te scheiden… Zorg eerst terug voor jezelf! Ontkoppel mentaal van hem. Moeilijker dan je denkt…X

 3. Amber says:

  Hallo allemaal,
  Ik weet pas sinds kort dat mijn partner autisme heeft. We hebben al 33 jaar een relatie waarvan bijna 27 jaar huwelijk.
  Hoe ga je in godsnaam om met iemand die pdd-nos heeft. Onze relatie staat onder grote druk. We houden veel van elkaar, maar begrijpen elkaar niet meer. Hoe zorg ik ervoor dat er rust komt in onze relatie? Tips? We krijgen binnenkort systeemtherapie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *