Autisme en stress

In deze gejaagde tijd heeft iedereen wel eens last van stress, maar het blijkt nu uit onderzoek dat mensen met autisme veel meer en heviger stress ervaren dan mensen zonder autisme. Het verwerken van spanning hangt voor mensen met autisme nauw samen met de manier waarop de hersenen reageren op prikkels. Een hard geluid, een plotselinge aanraking, een onverwachtse situatie, dit zijn zaken die iemand met autisme veel spanning kunnen geven. Mensen met autisme kunnen daarom heviger en vaker stress ervaren in negatieve zin.

Adrenaline en cortisol

Stress kan ook iets positiefs zijn. Het zorgt ervoor dat je in beweging komt en door de spanning geeft het je grenzen aan. Stress betekent letterlijk vertaald ‘spanning’. Het lichaam maakt zich gereed om te vechten of te vluchten. Zelfs als deze reactie niet nodig is, maakt je lichaam toch het hormoon adrenaline aan. Dit hormoon laat je hart sneller kloppen en er volgen andere lichamelijke reacties als zweten, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. De natuur heeft dat zo geregeld: het maakt je in opperste staat van paraatheid te vechten en te overleven. Als het gevaar na meerdere minuten nog niet is geweken, maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je nog steeds alert blijft op het gevaar. Het hormoon zorgt voor verhoging van de bloedsuikerspiegel om zeker te zijn van voldoende brandstof. Dit heeft tot gevolg dat het afweersysteem onder druk komt te staan. Er kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan als het lichaam continu cortisol aanmaakt.

Hoeveelheid stress hangt af van de beleving

Bij stress is de beleving van de persoon over de situatie van groot belang in hoe grote mate hij de stress ervaart. Waar de een veel stress van krijgt, kan voor een ander totaal geen spanning opleveren. Zo kan de ene persoon continu veel stress ervaren, terwijl de ander in dezelfde situatie zich snel weet te herstellen. Er is helaas geen stressmeter die je kunt gebruiken om te bepalen of je jezelf in de gevarenzone van teveel en te langdurige stress bevindt. Wel kan het meten van de hartslag en de cortisol spiegel een indicatie geven.

Autisme en stress

Overmatige angst en overgevoeligheid voor prikkels komt bij autisme veel voor. Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar de lichamelijke processen met betrekking tot stress bij mensen met een autismespectrumstoornis. Deze processen blijken bij deze mensen anders te werken, maar het is op dit moment nog niet bekend hoe ze precies werken. Het is wel zeker dat het samenhangt met de andere manier van het verwerken van prikkels in de hersenen. Sociale en communicatieve beperkingen en problemen met de zintuiglijke waarneming maakt deze groep extra gevoelig voor stress. Ook weten zij vaak niet hoe ermee om te gaan. Niet om kunnen gaan met stress kan leiden tot angst. Angst veroorzaakt weer stress. Angst en stress kunnen vervolgens het sociaal functioneren weer beïnvloeden. Uit de onderzoeken is gebleken dat angststoornissen bij mensen met autisme veel vaker voorkomt (40 procent) dan bij de groep kinderen en volwassenen zonder autisme. Ook is uit de onderzoeken gebleken dat relatief veel mensen met autisme problemen hebben met slapen. Het lichaam kan zich hierdoor niet goed herstellen en bovendien kan weinig slaap en slechte nachtrust weer extra stress opleveren. (Bron: dossier Autisme en Stress van NVA).

Wat te doen bij (teveel) stress

Ontspanningsoefeningen en – methoden als meditatie, yoga, mindfulness kunnen zeer nuttig zijn bij klachten van stress in het algemeen. Je kunt er trainingen of cursussen voor volgen. Op mindfulness gebaseerde stress reductie en cognitieve therapieën kunnen de geestelijke gezondheid positief stimuleren. Voldoende rust (en slapen) zou de cortisol spiegel naar beneden kunnen brengen (dit is wetenschappelijk overigens nog niet bewezen). Zorg voor voldoende pauzes. Na elke inspanning zou een korte tijd voor ontspanning moeten volgen. Gezonde voeding helpt je lichaam voldoende en goede voedingstoffen binnen te krijgen. Koffie, alcohol, chocolade, cola en (veel) suiker zou men beter (tijdelijk) kunnen laten staan.

Therapie en begeleiding voor mensen met autisme

Bovenstaande tips voor de aanpak van stress in het algemeen, zijn voor iedereen toe te passen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar therapieën en begeleiding voor mensen met autisme, waarbij ook aandacht wordt besteed aan stress. Cognitieve gedragstherapie blijkt een effectieve therapie bij kinderen met angststoornissen. Een onderzoek naar de mindfulness methode liet ook goede resultaten zien. (Bron: samenvatting literatuuronderzoek Autisme en Stress 24 maart 2015 op de website van NVA).

Aanpassingen voor problemen in het dagelijks leven

Voor de problemen die men in het dagelijks leven ondervindt, kunnen oplossingen gezocht worden die stressverlagend kunnen werken. Persoonlijke begeleiding kan bijvoorbeeld een grote steun zijn om een juiste balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Op het werk kunnen aanpassingen veel stressoren weghalen, bijvoorbeeld door het inrichten van een vaste, rustige werkplek, een heldere taakbeschrijving of afgebakend werk. Kleine hulpjes, bijvoorbeeld een mobiele telefoon met handige apps voor autisten, kunnen hulp bieden.  Zo is er een SociaalOpStap app voor jongeren die uitleg geeft welke handeling in een bepaalde sociale situatie gewenst is. Met de app PictogramAgenda kun je bijvoorbeeld de werkzaamheden in je dag inplannen met behulp van pictogrammen.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Bookmark the permalink.

3 Responses to Autisme en stress

 1. Porh says:

  graag wil ik van mijn afschrijven Ben een Man van 43 (PDD-NOS))(jaar(Woont Zelfstandig)
  Jaren heb ik begeleiding gehad totdat(veel geleerd en we waren uitgepraat) vorig jaar gezegd dat ik het zelf kon dat ging goed ging zelfstandige dingen zoals alleen op vakantie gaan en dingen die ik bang was heb ik gedaan, ben op meditatie les gegaan om mijn onrust weg te halen.
  Totdat dit jaar hebben we besloten om de baan op te zeggen (Het werk was erg leuk drie jaar gewerkt),want mijn werkgever begreep mijn Autisme niet ,want de vele verandering van dit jaar en dat ik alles alleen moest doen aangeven dat ik hulp nodig had maar daar was geen gehoor .Ook prive ging het niet goed ,
  Had toen de de tijd goede band met me begeleider maar dat is ook al mis gegaan omdat ik te veel eiste en te veel over mezelf praten.Dus nam ze afstand begrijpelijk
  veel heb ik voor mensen gedaan ,maar niet voor mezelf gezord (Grenzen stellen vind ik moeilijk maar ik wil graag aanvoelen durven te zeggen ho tot hier)
  Ben tot mijn Conclusie gekomen dat ik altijd levenscoach nodig heb zeker voor instantie waar ik altijd eerlijk over praten wat soms tegen gaan keren) het zou mooi zijn als gedeelte van mezelf weer terug komt(Luisterend oor,grapjes maken Dat is wat ik ben)) dat is mijn droom
  Ik begrijp mensen die partner heeft met autisme

 2. a says:

  Ik heb vorig jaar mijn moeder verloren. Zij had autisme, waarschijnlijk het syndroom van Asperger, want ze was erg slim. Ik herken veel van wat er gezegd wordt over een ouder met autisme. Ik wilde toen ze hulp nodig had graag voor haar zorgen, maar ze zoog mij helemaal leeg. Uiteindelijk moest ze worden opgenomen in een ouderencentrum en ik had een leuke omgeving voor haar uitgezocht. Ze vond het helemaal niks. Hoewel ze zelf uit haar huis wilde en deze locatie heel erg leuk vond, kon ze er helemaal niet aarden. Het was heel moeilijk haar te blijven helpen. Ze stierf uiteindelijk aan een longontsteking. Ze wilde niet meer leven. Hoewel ze al 93 was, was de manier waarop dit allemaal gegaan is, heel traumatisch voor mij. Ze kan er niks aan doen dat ze zo is, maar ik ben desondanks zo boos op haar.

 3. Mark says:

  Ik woon in een instelling de teamleider is van mening dat ik een harde persoonlijke begeleider moet houden, terwijl ze een lief en zacht aardig persoonlijke begeleidster bewust hebben weg gehaald bij mij.

  Nu gaat het niet met mij goed hierdoor de persoonlijke begeleider beloofd dingen die hij niet na komt, maak van alles een punt, niet inleven is een factor werkt met gedragsregulatie terwijl ik stemming wisselingen krijg, en zegt meerdere malen: als je niet luistert dan doe ik niets meer voor je” terwijl de problemen zich opstapelen iemand tips voor mij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *