Autisme en Voeding

Het grote publiek realiseert vaak niet waar ouders van autistische kinderen zich wel bewust van zijn, dat autisme zowel een lichamelijke als een geestelijke aandoening is. Onderzoek toont aan dat meer dan 50 procent van autistische kinderen gastro-intestinale problemen zoals de Ziekte van Crohn of dikke darm ontstekingen heeft. Sommige wetenschappers glutenvrijdieethangen de theorie aan dat het autisme in de darm begint, met de beschadiging van darmwanden waardoor toxines in de bloedbaan kunnen komen en de hersenactiviteit beïnvloeden.  Om deze reden moeten de ouders van kinderen met autisme niet alleen het gedrag van hun kinderen maar ook hun eetgewoonten controleren. In het bijzonder schijnen de producten die gluten bevatten (deze komen in tarwe, gerst en rogge voor) en caseïne (dat in zuivelproducten voorkomt) de symptomen van het autisme te verergeren. Dit komt waarschijnlijk omdat het lichaam de gluten en caseïne niet behoorlijk kan verteren. Hierdoor kunnen de onvolledig verteerde (en daarom giftige) proteïnen in het vaatstelsel lekken.

Een gluten- en caseïnevrij dieet, dat als GVCV bekend staat, is zeer populair onder ouders van autistische kinderen geworden. Sommige leden van de medische gemeenschap blijven sceptisch over dit dieet, maar andere artsen en organisaties, zoals de Defeat Autism Now organisatie (DAN) steunen dit GVCV dieet volledig. Veel ouders melden opmerkelijke verbeteringen met hun autistische kinderen na het verwijderen van gluten en caseïne uit hun dieet. Zij zijn tot de ontdekking gekomen dat hun kinderen langere concentratie periodes kennen en een aanmerkelijk beter oogcontact hebben. Over het algemeen vinden deze ouders dat hun kinderen zich normaler gedragen en minder agressief zijn.

Het meest lastige deel is het implementeren van het dieet. De graan- en tarweproducten (brood, ontbijtpap etc.)  en de zuivelproducten vormen een belangrijk deel van het typische Europese dieet. De mensen met een glutenallergie weten reeds hoe moeilijk het is om glutenvrije producten te vinden en door het uitsluiten van zuivelproducten van het dagelijkse dieet wordt het niet eenvoudiger.Daarbij komt ook dat veel autistische kinderen aan bepaalde voedingsmiddelen, die ze lekker vinden, gewend zijn en dat zij weigeren iets anders te eten. Omdat zo veel van ons voedsel gluten of caseïne bevat is het waarschijnlijk dat een of meerdere van deze voedingsmiddelen op de  favorietenlijst van uw kind staat. Gluten en caseïne fungeren in het voedsel als een soort opiaat en zeker autistische kinderen zullen hier vatbaar voor zijn.

Je kind dit voedsel onhouden zal erg moeilijk zijn. Veel ouders vinden het relatief makkelijk om de zuivelproducten uit het dieet te schrappen. Veel mensen zijn lactose-intolerant, en zuivelproducten maken in verhouding tot producten met gluten een minder groot deel uit van het dagelijkse dieet. Het is betrekkelijk eenvoudig om caseïnevoedsel met andere levensmiddelen te vervangen. Het is lastiger om goede vervangers te vinden voor de glutenproducten. Niet in de laatste plaats omdat veel glutenvrije producten vervuild zijn met gluten omdat ze in dezelfde fabrieken verwerkt worden waar ook producten met gluten bewerkt worden. Aan de hand van de ingrediënten zal per product zorgvuldig vastgesteld moeten worden of het gluten bevat. Bij gerede twijfel zal er met de leverancier of de fabrikant contact moeten worden gezocht om zekerheid te krijgen.

Ouders geven aan dat hun autistische kinderen ook niets anders meer willen eten als zij hun favoriete voedsel niet meer krijgen. Deze ouders maken zich erg ongerust dat hun kinderen niet voldoende voedsel binnenkrijgen als zij het dieet van hun kind aanpassen. Het is daarom noodzakelijk om liefdevol maar consequent op te treden en niet toe te geven als het kind zich op een slechte manier gaat gedragen als zij hun favoriete voedsel niet meer krijgen. Er zal binnen een paar weken een gedragsverandering optreden bij uw kind en u zult waarschijnlijk versteld staan wat voor een voedingsmiddelen uw kind zal accepteren waarvan u van te voren gedacht had dat uw kind dit nooit had willen eten.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Bookmark the permalink.

3 Responses to Autisme en Voeding

 1. Jolanda says:

  Dit geweldige nieuws kreeg ik van de week in mijn mailbox, nu dus ook echt aangetoond dat de conditie van de darmen invloed heeft op autisme! Lees meer hierover in onderstaand artikel. Echt geweldig! Ik zou je willen vragen hier extra aandacht aan te geven en gebruik te maken van het momentum! Dit moet wereldnieuws worden zodat er nog veel meer onderzoek naar gedaan gaat worden! Doen jullie mee voordat het in de doofpot gaat?

  http://pers.uu.nl/verband-tussen-hersen–en-darmproblemen-aangetoon/#.U7QQIZEj_Jk.facebook

 2. Bert says:

  Ik zag laatst een docu over vaccinaties en autisme. In de VS schijnt een middel gebruikt te worden op basis van kwik dat erg omstreden is.

  • Amnon says:

   Dat was ook een van mijn bezwaren destijds maar inmiddels schijnt aangetoond te zijn dat autisme niet een aandoening is die je van een inenting kan krijgen. Een geheel melkproduct vrij dieet werkt ook al heel behoorlijk om de symptomen te beteugelen.j e moet het alleen 6 weken volhouden voor je verschil gaat merken (voor het geheel uit je lichaam is)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *